Barnen vill inte ta över svetsningen, ska man sälja aktiebolag?

När man driver ett familjeföretag och både farfar och farfars far var metallbearbetare så kan det kännas svårt att acceptera att ens egna barn inte vill fortsätta i verksamheten. Då det blir dags att pensionera sig så kan man förstås fortsatt samarbeta med personer som har varit involverade länge i produktionen men det ger inte samma känsla som att låta en son eller dotter fortsätta leda utvecklingen med svetsning framåt. I det här läget så kan man välja att sälja aktiebolag och det kan faktiskt bli ett riktigt bra beslut då det kan ge ekonomin som krävs för att kommande generationer ska kunna förverkliga sina drömmar och mål.

Sälja aktiebolag som ett avslut på ett familjeföretag

Man skulle ju kunna tro att metallbearbetning låg i blodet då samma verkstadslokal använts i över hundra år, och det av folk med samma efternamn. Då kan det verka märkligt att nästa generation inte vill fortsätta. Inte ens med det administrativa och absolut inte som hantverkare och programmerare av moderna robotsvetsar. Om man alltid hade tänkt sig att företaget skulle leva vidare med barnen så kan detta kännas som ett svek och det kan ta ett tag innan man accepterar att det fortsatt inte kommer att röra sig om en familjeverksamhet.

Men ska man i detta läge välja att sälja bolaget eller kan man kanske finna andra vägar. Om det går mycket bra så kan det ju kännas trist att helt lägga ner och då är det klart att man kanske funderar lite på om det finna andra i ens omgivning som skulle kunna ta över. Under en period så kan den äldre generationen finnas med vid spakarna och guida de nya cheferna framåt. Tids nog så kan man se till att sälja till de som har tagit över med vetskapen om att det är folk som man verkligen kan lita på.

Om man helt vill avveckla och låta verksamheten bli ett minne blott så kan man förstås vända sig till en bolagsservice som kan göra detta på ett snyggt och lagligt vis. Då får man förhoppningsvis ut en större summa pengar beroende på vad bolaget är värt och det kan vara något som får betydelse för barnen som inte ville fortsätta med svetsningen…

Pengarna kan gå till nya spännande projekt

Det kan ju mycket väl vara så att ens egna barn har samma företagsamhet i sig men att de inte är så intresserade av metallbearbetningen. Kanske har de helt andra drömmar om någon annan form av verksamhet. Med pengarna som man får loss från familjeföretaget så kan man finansiera dessa drömmar och låta företagsamheten går vidare om än inom ett annat område. Det kan förstås vara smart att tipsa arvingarna om att det mycket väl kan bli så att deras barn väljer att helt vända om och återgå till metallproduktionen. Med tanke på detta så kan man ju ordna så att man får behålla det ursprungliga företagets namn om någon i framtiden skulle vilja ha det igen.