Vad är vanliga exempel på trådprodukter?

Med tillverkningsmetoder som bockning och fräsning går det att skapa olika typer av trådprodukter. Faktum är att produkterna som är gjorda av metalltråd är så vanligt förekommande att vi inte ens tänker på dem som sådana. Därmed är det hög tid att faktiskt ta en titt på några vanliga exempel på trådprodukter!

Smycken kan vara en form av trådprodukter

Det här är ju så långt från industriproduktion som vi kan komma men faktum är att tillverkning av trådprodukter för möbler och industri är ganska lik tillverkning av smycken. Med silvertrådar kan man skapa vackra smycken som örhängen, ringar, armband och halsband.

Det går förstås också att använda andra ädelmetaller för tråd som sedan används för att skapa vackra smycken. Det här är konst och något som alltid efterfrågas. Man jobbar förstås för hand med den här typen av trådproduktion och inte med stora industrimaskiner.

Skulpturer kan också göras med tråd

Om vi ändå är inne på det konstnärliga så är det klart att man också kan skapa vackra skulpturer och dekorativa föremål med metalltråd. Konstnärer kan jobba med tråd för att få fram tredimensionella figurer. Det ger en mäktig känsla och så är det förstås så att föremål av metall kan tas i utan att slitas ned.

Möbler är en form av trådprodukt

Möbler kan också skapas av metalltråd och kan faktiskt vara rena trådprodukter. Det går att göra möbler som stolar, bord och hyllor med hjälp av tråden. Här kan det vara tal om mycket tjockare tråd än vad som används för konstnärliga syften. Det ser mer ut som metallstänger men det kallas ändå för trådprodukter.

Metalltrådar som kan ge stöd

När vi kikar in i betongen i byggnader så upptäcker vi att det finns metalltrådar i den. Dessa ser förstås mer ut som stänger men är i grund och botten trådprodukt. Men hjälp av denna tråd så får våra byggnader stabilitet. De blir säkra att vistas i och förblir starka så länge som vi vill vistas i lokalerna!

Staket är en produkt av metalltråd

Ett annat fint exempel på trådprodukt är staket av metall. Här viras trådar i mönster så att du får ett vackert staket. Den här typen av avgränsning är ofta rätt så flexibel samtidigt som den håller i alla väder och vind. I staketet kan det också finnas dörrar och grindar som även dessa har tillverkats av metall.

Kablar och elektriska trådar

Sist men inte minst kan vi nämna alla dessa kablar och elektriska trådar som finns runt omkring oss. Dessa ser till att vi kan leva i en modern värld och är förstås också en form av trådprodukter som är mycket viktiga för oss. Här handlar det om mycket tunnare trådar än de som används för möbler och för byggnader, men tråd är det och metall är den gjord av.

Hög säkerhet med trådprodukter

Det finns trådprodukter i saker som du litar på. Visste du till exempel att en så enkel sak som ett fönster i bilens tak fungerar så bra som det gör tack vare de integrerade trådprodukterna. Inom metallbearbetning är det vanligt med mindre detaljer som ska tillverkas i stora volymer. Det är inte sällan så att de här detaljerna till sist hamnar i prylar som vi måste kunna lita på.

Trådprodukter och barnens säkerhet

Trådprodukter finns inte minst i produkter som vi använder för att hålla våra barn säkra. Det kan till exempel röra sig om delar som ska användas i en bilbarnstol. De får stor betydelse för hur stolen fungerar och beter sig i bilen. Om de små deformationselementen inte håller rätt kvalitet äventyras säkerheten.

Säkerhet i bilen

Om vi fortsätter i bilen är det också vanligt med trådprodukter som en del av säkerhetsbältens konstruktion. Det kan ha svetsats och så ska det givetvis finnas manicker som är snabba och korrekta. Men utan trådprodukter som håller måttet blir det inte samma säkerhet!

Säkerheten i våra hus

Ett annat område där trådprodukterna får betydelse är säkerheten i våra hus. Trådprodukterna kan behövas i system som ser till att vi kan släcka bränder snabbt. Och de kan också förekomma i system som är till för att reglera lås i dörrar. Det kan alltså vara så att trådprodukterna får betydelse för hur enkelt det blir, eller inte, att ta sig in genom en port och sedan vidare genom ytterdörren!

Gänglåsning är bättre än svetsning

När en skruv ska sitta på plats så räcker det inte alltid med en bra form. Vibrationer och stötar kan leda till att skruven till sist åker ur. Med gänglåsning så kan detta förhindras. Det finns olika typer av låsning för skruvar och muttrar. Svetsning är inte ett bra val för den kommer att förstöra skruven och då blir låset permanent.

Gänglåsning går att byta ut

Det finns permanent gänglåsning som man inte kan byta ut utan att förstöra gängan. Men det går att välja den sort som går att få loss. Det kommer att kräva rätt verktyg och kraft, men det går att göra detta utan att förstöra gängan.

Om du vet att det kommer att krävas byten av skruvar längre fram så är det inte smart att svetsa över gängan. Då är en bra gänglåsning ett bättre alternativ. Den kommer också att leda till ett resultat som ser bra ut.

Välj rätt form av låsning

För att resultatet ska bli riktigt bra så är det viktigt att välja rätt form av gänglåsning. Det finns flera saker att beakta. Vissa projekt kräver mer styrka och då ska gänglåsningen också vara av högre kvalitet. Diskutera detta med en kunnig verkstad som jobbar med gänglåsningar. De kan leda dig till den produkt och metod som kommer att låsa skruven på ett smart sätt. På så vis så får du mycket bättre hållbarhet än om du hade svetsat för att se till att det hela sitter som det ska.

Finns det risker med lagerbolag?

Ja, det finns risker med lagerbolagen! Det måste sägas. Men om du vet vad du gör och köper ditt lagerbolag från en seriös bolagsservice så kan det här vara mycket smart. Det är nämligen så att lagerbolagen kan spara mycket tid. Det är inte alltid som man inser hur mycket tid en vanlig registrering kan ta. Bolagsverket har ett bra arbetsflöde men trots detta så kan det gå veckor innan du kommer igång och kan ställa ut räkningar.

Ett lagerbolag är redo för start

Om du är redo att erbjuda svetsning i egen regi så finns det god anledning till att välja lagerbolag istället för att sköta registreringen själv. Så snart som du har köpt lagerbolaget så har du allt som behövs för att ta in beställningar och ta betalt. Det kan ju vara mycket bra om du har kunder som väntar på att få ge dig sina uppdrag och som inte kan vänta så mycket längre.

Det behöver inte ta mer än någon dag att komma igång. Du kan köpa lagerbolaget direkt online och kommer då att få fylla i uppgifter. Du anger namn på ditt bolag och talar om vad det ska syssla med. Dessutom så ska du tillföra aktiekapitalet som krävs. När allting är klart så är det bara att sätta igång. Ändringarna med namn kommer att bli klara efter någon vecka eller två men det är inget som hindrar dig från börja sälja dina svetstjänster.

En ekonomisk risk

När man pratar om risker med lagerbolag så rör det sig främst om ekonomiska risker. Även om ett aktiebolag kan ses som en fördel vad gäller ekonomiskt ansvar personligen så är det förstås så att det kostar mer än en enskild firma. Du måste ha pengarna som krävs för aktiekapitalet och så får du räkna med några tusen för själva tjänsten. Kostnaden för lagerbolaget är ju mer än den avgift du betalar till bolagsservicen och det är något du inte får glömma bort.

Ett aktiebolag har flera olika kostnader. Förutom aktiebolaget så måste du betala en revisor. Det här kan förstås också ses som en form av besparing då revisorn gör ett jobb som du inte själv vill syssla med. Om du använder dig av en riktigt bra revisor så kommer detta att vara en kostnad som du har igen.

En del av kostnaderna kan du förstås dra av som utgifter, men inte alla. Se till att du är väl medveten om vad det verkligen kommer att kosta för dig med ett lagerbolag. Med den kunskapen så vet du om du tar en risk eller inte. Och så ska du förstås se till att den bolagsservice som du köper från är seriös och att den har ett gott rykte!

Kantpressar som bockar tunn och tjock plåt

Idag är det mer spännande än någonsin att jobba med plåtbearbetning. Då man kan arbeta med kantpressar som klarar både tunn och tjock plåt så blir möjligheterna fler. En verkstad kan utveckla sin verksamhet utan att behöva ändra om alltför mycket. En modern kantpress kan klara så många olika typer av uppgifter. Det blir roligt för operatören att få nya utmaningar och att utveckla sin roll. Dessutom så finns det stor mening med att investera i industrimaskiner som är kostnadseffektiva och som gör att man kan expandera och erbjuda kunder mer.

Kantpressar som ger nya möjligheter vid plåtbearbetning

Med unika styrsystem och innovativa maskinkoncept så blir det nya möjligheter. Betänk möjligheten att jobba snabbare och att minska behovet av bombering. Med nya kantpressar så blir detta verklighet. Man kan bocka tunn och tjock plåt och investeringen i den nya pressen kan betala sig på kort tid då man kan jobba effektivt och ta emot nya uppdrag. Då man jobbar med ljusridå med taktkörning för varje bocksteg så kam man producera mycket mer på kort tid. Det gör att man får tid till fler projekt.

God ergonomi för operatören

Något som man också bör betänka är hur operatören har det. En kantpress är en maskin som ska behandla stora plåtark som kan vara nog svåra att hantera, oavsett om de är tjocka eller tunna. Detta särskilt om man ska utföra samma tunga arbetsmoment dagligen. Men med nya kantpressar så får man bättre ergonomi. Operatören kommer att få en helt ny arbetssituation. Det gör att man öppnar upp för större kreativitet på verkstäder där man bearbetar plåt.

Med ljudlös drift så blir det också bättre för operatören. Det går att tänka på arbetsplatsen och det är något som kan leda till helt nya koncept. Operatören som utvecklas och får möjlighet att ta del av produktionen på ett aktivt sätt blir en enorm tillgång. Företaget får ny energi och kan styras i en riktning som kan bli mycket lukrativ.

Hög precision

Det är många som satsar på servoelektriska kantpressar för att kunna jobba på ett flexibelt sätt. Oavsett om man bockar tunn eller tjock plåt så kan man räkna med att precisionen blir hög. Man får bockningsresultat som är jämna, gång på gång. Den höga precisionen går hand i hand med lägre kostnader för underhåll och drift. Det är också något som talar för att man investerar i en servoelektrisk kantpress hellre än en hydraulisk.

Enklare arbetsprocess

De moderna kantpressarna har många fördelar. Man kan lätt använda dem tack vare teknik som till exempel touch skärm som är lätt att förstå. Då man kan få en bocklängd hela vägen mot det bakre anslaget så är det också ett föredra. Stor presskraft är viktigt och gör att man kan gå från projekt med tunn plåt till uppdrag som kräver mer kraft utan att behöva byta press! Det är en mycket spännande utveckling inom plåtbearbetning nu.

Barnen vill inte ta över svetsningen, ska man sälja aktiebolag?

När man driver ett familjeföretag och både farfar och farfars far var metallbearbetare så kan det kännas svårt att acceptera att ens egna barn inte vill fortsätta i verksamheten. Då det blir dags att pensionera sig så kan man förstås fortsatt samarbeta med personer som har varit involverade länge i produktionen men det ger inte samma känsla som att låta en son eller dotter fortsätta leda utvecklingen med svetsning framåt. I det här läget så kan man välja att sälja aktiebolag och det kan faktiskt bli ett riktigt bra beslut då det kan ge ekonomin som krävs för att kommande generationer ska kunna förverkliga sina drömmar och mål.

Sälja aktiebolag som ett avslut på ett familjeföretag

Man skulle ju kunna tro att metallbearbetning låg i blodet då samma verkstadslokal använts i över hundra år, och det av folk med samma efternamn. Då kan det verka märkligt att nästa generation inte vill fortsätta. Inte ens med det administrativa och absolut inte som hantverkare och programmerare av moderna robotsvetsar. Om man alltid hade tänkt sig att företaget skulle leva vidare med barnen så kan detta kännas som ett svek och det kan ta ett tag innan man accepterar att det fortsatt inte kommer att röra sig om en familjeverksamhet.

Men ska man i detta läge välja att sälja bolaget eller kan man kanske finna andra vägar. Om det går mycket bra så kan det ju kännas trist att helt lägga ner och då är det klart att man kanske funderar lite på om det finna andra i ens omgivning som skulle kunna ta över. Under en period så kan den äldre generationen finnas med vid spakarna och guida de nya cheferna framåt. Tids nog så kan man se till att sälja till de som har tagit över med vetskapen om att det är folk som man verkligen kan lita på.

Om man helt vill avveckla och låta verksamheten bli ett minne blott så kan man förstås vända sig till en bolagsservice som kan göra detta på ett snyggt och lagligt vis. Då får man förhoppningsvis ut en större summa pengar beroende på vad bolaget är värt och det kan vara något som får betydelse för barnen som inte ville fortsätta med svetsningen…

Pengarna kan gå till nya spännande projekt

Det kan ju mycket väl vara så att ens egna barn har samma företagsamhet i sig men att de inte är så intresserade av metallbearbetningen. Kanske har de helt andra drömmar om någon annan form av verksamhet. Med pengarna som man får loss från familjeföretaget så kan man finansiera dessa drömmar och låta företagsamheten går vidare om än inom ett annat område. Det kan förstås vara smart att tipsa arvingarna om att det mycket väl kan bli så att deras barn väljer att helt vända om och återgå till metallproduktionen. Med tanke på detta så kan man ju ordna så att man får behålla det ursprungliga företagets namn om någon i framtiden skulle vilja ha det igen.

Hur väljer man en bra robotsvetsning utbildning?

Dagens svetsare kan jobba med projekt där man beskär, bockar och bearbetar metallen innan man svetsar samman bitar som ska bli till allt från verktyg till broar. Innan man ens börjar se sig om efter en bra robotsvetsning utbildning så bör man vara säker på att det här kommer att bli rätt jobb. Man kan till exempel göra utbildningstest för att se vad man skulle kunna passa bra för innan man väljer en utbildning.

Betänk följande då du letar efter en robotsvetsning utbildning:

Om du har kommit fram till att det där med automatisk svetsning är för dig så finns det saker att tänka på då du ska välja en bra utbildning. Ta en titt på saker som: 

  • Erbjuder programmet det allra senaste inom teknik? Dagens teknologi förändras så det är viktigt att du får en utbildning som ger dig det allra senaste så att du kan få jobb på moderna industriföretag. 
  • Kan du få jobb direkt efter utbildningen? Det är inte ovanligt med metallföretag som samarbetar med utbildningar för att på så vis få kvalificerad arbetskraft. Företagen erbjuder maskiner och utrustning såväl som praktik till elever, och skolan skickar nyutexaminerade studenter till företagen. 
  • Kan man få en bredare utbildning? Kanske vill du lära dig mer än själva svetsningen så att du får en bredd på din kunskap. Det är ju inte så ovanligt att företag som erbjuder robotsvetsning också har andra tjänster som bockning, beskärning och mer.
  • Kan du få tilläggskurser då du är klar med robotsvetsningen? Ibland så kan man vilja följa upp med fler kurser för att fördjupa kunskapen och då är det bra om man kan få dessa från samma skola som gav robotsvetsning utbildning.

Hur länge måste man studera?

Den som redan har ett jobb och mest funderar på att vidareutveckla kunskapen kan behöva en kurs som pågår på kvällstid och som inte kommer att ta alltför lång tid. Man bör räkna med åtminstone 30-40 timmar för att genomföra en grundkurs i svetsning. Men det är ju också så att man måste lära sig mer än själva svetsningen som till exempel säkerhetsföreskrifter så en utbildning kan vara längre än så för att man ska få ett certifikat.

Beroende på den utbildning som man väljer så kan det ingå andra viktiga områden som till exempel teknologi och datorteknik. Man behöver nämligen lära sig saker som programmering för att kunna klara av den automatiserade svetsningen som utförs med robotar. Den här typen av utbildningar ger färdigheter inom flera områden som teknisk matte, svetsningsprocessen och säkerhet på arbetsplatsen.

Högskoleutbildningar

Man kan ju även få en mer omfattande utbildning där robotsvetsningen ingår som ett moment och där man efter avslutad utbildning kommer att kunna jobba som inspektör och kanske till och med inom utvecklingen av nya datorprogram för metallindustrin.

Robotsvetsning aluminium är fortfarande en utmaning

Även om vi kan se att utvecklingen av metallbearbetning går stadigt framåt med nya metoder och verktyg så finns det områden som fortfarande ses som utmaningar. Bland dessa så finner vi robotsvetsning aluminium som man länge har försökt automatisera utan att riktigt lyckas. I och med att bilindustrin har ett behov av svetsning av aluminium så har man pushat för att få ordning på automatiken men det här området kräver hög professionalitet för att man ska lyckas med produktionen.

Problem med robotsvetsning aluminium

När man ser på automatiken för olika metallbearbetningsmetoder som bockning så kan man inte annat än imponeras över hur robotar och maskiner kan samarbeta för snabbare produktion och bättre resultat. Universitet är med och studerar robotsvetsning vilket givetvis är en stor hjälp då man försöker finna nya vägar för att jobba på ett bättre sätt med tekniken. Det är just bristande erfarenhet och fel verktyg som tidigare har lett till att man inte har lyckats så bra med robotsvetsning aluminium.

Tack vare det skriande behovet från bilindustrin så har vi idag bättre förståelse för aluminiumets karaktär och det finns numera teorier om hur man ska svetsa med robot på bästa sätt. Det här är bra och något som driver upp nivån på den produktion som utförs på verkstäder. Kunskapen finns alltså men det gäller att verkstäder implementerar denna för att klara av utmaningen som robotsvetsning av aluminium fortsatt utgör.

Robotsvetsning i Gnosjöregionen

I den berömda Gnosjöregionen är tillverkningsindustrin den stora motorn. Här är legoproduktion av små och stora delar något som görs i stora företag men framför allt i mängder av små företag. Har du ett företag med 20 anställda räknas det ett stort företag i Gnosjöregionens mått mätt.

Det är framför allt legoproduktion inom metall- och plastindustrin som är dominerande i Gnosjöregionens företag exempelvis metallbearbetning så som svarvning, fräsning, bockning, svetsning och pressning. Formsprutning av plastdetaljer är också ett mycket vanligt inslag bland företagen i Gnosjöregionen.

En annan sak som regionens företag är mycket duktiga på är att tillverka butiksinredning. Allt från trådhyllor och konsoler till produktställ och kassadiskar. Här kommer den äkta Gnosjöandan fram för här finns ett myller av samarbeten. Butiksinredning består av många olika material och tillverkningsmetoder och dessutom en mängd olika ytbehandlingar så som pulverlackering, förkromning och förzinkning. Alla företag har sin speciallitet och genom ett unikt och väl fungerande samarbete får slutkunden en totalleverantör. Det är Gnosjöandan när den är som bäst! Läs mer »

Om vi ska ge några exempel på företag så kan vi berätta om Anderssons mekaniska som jobbar med rörbockning och rörlaserskärning. Vill du ha hjälp med ytbehandling är Forshedaverken ett av företagen i Gnosjöregionen som säkert kan hjälpa dig.

Du hittar alla Gnosjöregionens företag på deras officiella hemsida www.GnosjoRegion.se