Robotsvetsning är ett bra val för större volymer

Det är fortfarande så att tekniken för automatisk svetsning utvecklas och därmed så kanske det kommer att bli så att alltfler mindre verkstäder går över till robotsvetsningen. Men traditionellt sett så har det varit så att robotsvetsning ses som en komplex process där man behöver ha en stor produktionsvolym, repetitiva uppgifter, en operatör som kan programmera, och stor kunskap om svetsning för att få det hela att fungera.

Robotsvetsning som fungerar som den ska

Man kan inte sticka under stol med att robotsvetsningen kan bli rätt så komplicerad för en verkstad som inte har kunskapen som krävs för att programmera och driva roboten. Man kan ju bli imponerad av hur effektiv arbetsmetoden är då man ser hur en robotarm sköter hela svetsningen, men då man inser att man själv måste programmera fram denna process så kan det bli svettigt.

För att robotsvetsningen ska fungera som den ska så måste man alltså ha god kunskap om programmering men också om själva svetsningen. Den som programmerar måste vara väl insatt i svetsning för att se sambanden på korrekt vis. Mindre verkstäder kanske har god kunskap om olika områden som svetsning, bockning och svarvning, men utan kunskap om modern datorteknik och programmering så kan det blir svårt att introducera roboten som svetsar automatiskt.

Det måste löna sig

För att det ska löna sig med att implementera ny teknik så gäller det att man snabbt kan komma igång med produktion och få goda resultat. När kunskapen om programmering brister så blir det ofta så att man lägger mer tid på att förstå hur robotsvetsningen fungerar än på att faktiskt svetsa. Det här är inte en situation som lönar sig för ett mindre företag som inte producerar i stora volymer.

Större företag som kommer att svetsa många exemplar kan se en mening med att lägga ner tiden på att utbilda operatörer eller kanske anställa en ny person som kan tekniken och som snabbt kan dra igång den nya svetsningsprocessen.

Även små företag behöver anamma nya tekniken

Men nu är det inte riktigt så enkelt att en verkstad som tillverkar mindre volymer helt kan frånse den nya automatiska tekniken för det här är något som påverkar mer än hur snabbt man kan jobba. Med den moderna tekniken för robotsvetsning så är det också så att man får bättre slutprodukter och det här är något som gör att även mindre företag blir tvungna att investera i nya maskiner och i ny kunskap för att hänga med och fortsatt vara konkurrenskraftiga.

Det är viktigt att komma ihåg att även om robotsvetsen är en stor investering så kan den på lång sikt löna sig även för det mindre industriföretaget då man med robotens hjälp kan utveckla verksamheten och bli mer produktiva.

Hur väljer man en bra robotsvetsning utbildning?

Dagens svetsare kan jobba med projekt där man beskär, bockar och bearbetar metallen innan man svetsar samman bitar som ska bli till allt från verktyg till broar. Innan man ens börjar se sig om efter en bra robotsvetsning utbildning så bör man vara säker på att det här kommer att bli rätt jobb. Man kan till exempel göra utbildningstest för att se vad man skulle kunna passa bra för innan man väljer en utbildning.

Betänk följande då du letar efter en robotsvetsning utbildning:

Om du har kommit fram till att det där med automatisk svetsning är för dig så finns det saker att tänka på då du ska välja en bra utbildning. Ta en titt på saker som: 

  • Erbjuder programmet det allra senaste inom teknik? Dagens teknologi förändras så det är viktigt att du får en utbildning som ger dig det allra senaste så att du kan få jobb på moderna industriföretag. 
  • Kan du få jobb direkt efter utbildningen? Det är inte ovanligt med metallföretag som samarbetar med utbildningar för att på så vis få kvalificerad arbetskraft. Företagen erbjuder maskiner och utrustning såväl som praktik till elever, och skolan skickar nyutexaminerade studenter till företagen. 
  • Kan man få en bredare utbildning? Kanske vill du lära dig mer än själva svetsningen så att du får en bredd på din kunskap. Det är ju inte så ovanligt att företag som erbjuder robotsvetsning också har andra tjänster som bockning, beskärning och mer.
  • Kan du få tilläggskurser då du är klar med robotsvetsningen? Ibland så kan man vilja följa upp med fler kurser för att fördjupa kunskapen och då är det bra om man kan få dessa från samma skola som gav robotsvetsning utbildning.

Hur länge måste man studera?

Den som redan har ett jobb och mest funderar på att vidareutveckla kunskapen kan behöva en kurs som pågår på kvällstid och som inte kommer att ta alltför lång tid. Man bör räkna med åtminstone 30-40 timmar för att genomföra en grundkurs i svetsning. Men det är ju också så att man måste lära sig mer än själva svetsningen som till exempel säkerhetsföreskrifter så en utbildning kan vara längre än så för att man ska få ett certifikat.

Beroende på den utbildning som man väljer så kan det ingå andra viktiga områden som till exempel teknologi och datorteknik. Man behöver nämligen lära sig saker som programmering för att kunna klara av den automatiserade svetsningen som utförs med robotar. Den här typen av utbildningar ger färdigheter inom flera områden som teknisk matte, svetsningsprocessen och säkerhet på arbetsplatsen.

Högskoleutbildningar

Man kan ju även få en mer omfattande utbildning där robotsvetsningen ingår som ett moment och där man efter avslutad utbildning kommer att kunna jobba som inspektör och kanske till och med inom utvecklingen av nya datorprogram för metallindustrin.

Robotsvetsning aluminium är fortfarande en utmaning

Även om vi kan se att utvecklingen av metallbearbetning går stadigt framåt med nya metoder och verktyg så finns det områden som fortfarande ses som utmaningar. Bland dessa så finner vi robotsvetsning aluminium som man länge har försökt automatisera utan att riktigt lyckas. I och med att bilindustrin har ett behov av svetsning av aluminium så har man pushat för att få ordning på automatiken men det här området kräver hög professionalitet för att man ska lyckas med produktionen.

Problem med robotsvetsning aluminium

När man ser på automatiken för olika metallbearbetningsmetoder som bockning så kan man inte annat än imponeras över hur robotar och maskiner kan samarbeta för snabbare produktion och bättre resultat. Universitet är med och studerar robotsvetsning vilket givetvis är en stor hjälp då man försöker finna nya vägar för att jobba på ett bättre sätt med tekniken. Det är just bristande erfarenhet och fel verktyg som tidigare har lett till att man inte har lyckats så bra med robotsvetsning aluminium.

Tack vare det skriande behovet från bilindustrin så har vi idag bättre förståelse för aluminiumets karaktär och det finns numera teorier om hur man ska svetsa med robot på bästa sätt. Det här är bra och något som driver upp nivån på den produktion som utförs på verkstäder. Kunskapen finns alltså men det gäller att verkstäder implementerar denna för att klara av utmaningen som robotsvetsning av aluminium fortsatt utgör.

Robotsvetsning i Gnosjöregionen

I den berömda Gnosjöregionen är tillverkningsindustrin den stora motorn. Här är legoproduktion av små och stora delar något som görs i stora företag men framför allt i mängder av små företag. Har du ett företag med 20 anställda räknas det ett stort företag i Gnosjöregionens mått mätt.

Det är framför allt legoproduktion inom metall- och plastindustrin som är dominerande i Gnosjöregionens företag exempelvis metallbearbetning så som svarvning, fräsning, bockning, svetsning och pressning. Formsprutning av plastdetaljer är också ett mycket vanligt inslag bland företagen i Gnosjöregionen.

En annan sak som regionens företag är mycket duktiga på är att tillverka butiksinredning. Allt från trådhyllor och konsoler till produktställ och kassadiskar. Här kommer den äkta Gnosjöandan fram för här finns ett myller av samarbeten. Butiksinredning består av många olika material och tillverkningsmetoder och dessutom en mängd olika ytbehandlingar så som pulverlackering, förkromning och förzinkning. Alla företag har sin speciallitet och genom ett unikt och väl fungerande samarbete får slutkunden en totalleverantör. Det är Gnosjöandan när den är som bäst! Läs mer »

Om vi ska ge några exempel på företag så kan vi berätta om Anderssons mekaniska som jobbar med rörbockning och rörlaserskärning. Vill du ha hjälp med ytbehandling är Forshedaverken ett av företagen i Gnosjöregionen som säkert kan hjälpa dig.

Du hittar alla Gnosjöregionens företag på deras officiella hemsida www.GnosjoRegion.se