Fördelar med robotceller

Nuförtiden så är det ganska svårt att hitta en modern verkstad som inte jobbar med industriautomation. Med maskinbetjäning så kan man få ut så mycket mer av produktionen och dagens robotiserade produktionsceller utvecklas så att man kan klara av alltmer komplicerade uppgifter snabbt och lätt. Det finns väldigt många fördelar med robotceller och även om man kanske först och främst blir imponerad av att man kan spara så mycket pengar med hjälp av robotteknik så finns det faktiskt viktigare punkter som till exempel det att det blir säkrare för de som jobbar på verkstaden då robotautomation kan ta över farliga arbetsmoment. Låt oss se lite närmre på alla de fördelar som man får med robottekniken…

Robotceller sparar pengar

Då man ska tillverka produkter och delar med formsprutningsmaskiner och andra maskiner så är det där med tid en nyckelfaktor. Med industrirobotar så spar man tid och man kan producera större volymer på kortare tid. Dessutom så är det så att man kan programmera en robotarm så att den även spar på material. På så vis så leder användandet av robotceller till att man spar pengar på produktionen som annars hade tagit längre tid och lett till mer spill av material.

Men robotar snor väl jobben?

En vanlig missuppfattning vad gäller automationslösningar är att robotar tar jobb från människor. Faktum är att robotarna har skapat nya jobb. De som tidigare tog hand om de monotona arbetsuppgifterna som robotarmen idag klarar av får numera jobba med programmering och översyn av maskinerna. De moderna robotcellerna är nämligen inte så svåra att förstå sig på så det går ganska lätt att skola om personal att överse och styra robotens arbete. Samtidigt så är det ju så att robotens effektivitet ger företaget möjlighet att bli kvar lokalt då man fortsatt kan erbjuda konkurrenskraftiga priser och det är också något som gynnar arbetsmarknaden. Så det är verkligen dags att sluta klaga på robottekniken som en anledning till mindre jobb för det stämmer faktiskt inte.

Produktivitet

Robotens förmåga att producera mer betyder att man kan nå stora volymer snabbt. Dessutom så leder robotautomationen till att man får hög kvalitet på arbete. En robotcell gör väldigt sällan fel. Den gör ju bara det som man har programmerat den att göra och det betyder att man får exakthet och bättre resultat än då man låter människor utföra samma arbetsmoment. Roboten blir inte uttråkad eller trött, den behöver inte fika och kommer inte att missa detaljer för att den är trött. Så länge som industriroboten är väl servad så fortsätter den att jobba så länge som på-knappen är på.

Farliga arbetssituationer

På en verkstad så kan det bli farligt. Ibland så hanterar man material som är hälsovådligt och ibland så kanske man måste använda sig av hetta på ett sätt som utgör en stor risk för en människa. Robotarna kan jobba där det är hett och där det finns kemikalier som är farliga att vidröra och andas in. Det spelar ingen roll om det är svårt att se där arbetet ska utföras för robotens rörelser styrs av programmering. Industrirobotarna kan lyfta tunga material och flytta på dessa så att operatörer slipper denna uppgift. Robotcellernas närvaro leder till att man får mindre olyckor på arbetsplatsen då människor skonas från att utföra de farliga arbetsuppgifterna.

Arbete när alla har gått och lagt sig

Herr Robot har inget emot att fortsätta jobba då alla går hem för att äta middag och sova. Det är just detta som gör att man kan få upp volymer på produktion avsevärt. När operatören väl har sett över att robottekniken fungerar som den ska så kan man låta produktionen fortsätta över natten för att till morgonen komma tillbaka och möta färdiga delar i verkstadslokalen. Roboten är konsekvent och behöver inte ta pauser så länge som den är i gott skick och allt annat som ingår i robotcellen fungerar som det ska.